Μέχρι το τέλος του έτους θα υποβληθούν κωδικοποιημένες όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αφορούν στα αδικήματα πρόκλησης πυρκαγιών και τις προβλεπόμενες για αυτά ποινές και τα τροποποιητικά νομοσχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2022, όπως προέκυψε την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη.
Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι «κατά τη σύσκεψη κατατέθηκαν οι προκαταρκτικές εισηγήσεις της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα Υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, την οποία συνδράμει Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας οι οποίες και συζητήθηκαν διεξοδικά και δόθηκαν κατευθύνσεις ώστε οι υπάρχουσες ελλείψεις, τα κενά και οι συγκρούσεις που διαπιστώθηκαν μεταξύ των νομοθεσιών να διορθωθούν».
Η διόρθωση των νομοθεσιών θα γίνει «κατά τρόπον που να προάγεται η ασφάλεια δικαίου, να ενισχύεται η προληπτική λειτουργία των ποινών και να παρέχεται η δυνατότητα αποτελεσματικής προώθησης των υποθέσεων στα Δικαστήρια».
Σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία, «μέχρι το τέλος του έτους θα υποβληθούν κωδικοποιημένες όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία και τα τροποποιητικά νομοσχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2022».
Τις εργασίες των Υπουργείων για την ετοιμασία των τροποιητικών νομοσχεδίων συντονίζει η Επίτροπος Νομοθεσίας.
Η σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης ευρείας διυπουργικής συνάντησης που συνεκλήθη από τον Γενικό Εισαγγελέα τον Σεπτέμβριο 2021.
Προηγήθηκε εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα τον Ιούλιο 2021 προς τα τρία καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, όπως προβούν σε μια συστηματική και εις βάθος μελέτη των σχετικών νομοθεσιών και συνεργαστούν, ούτως ώστε να καταλήξουν σε προτάσεις για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των εν λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων, με τρόπο που αυτές να συνάδουν τόσο με τις σύγχρονες ανάγκες και δεδομένα, όσο και με τις πάγιες αρχές του ποινικού δικαίου.
Αυτό κρίθηκε αναγκαίο με αφορμή τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας στις αρχές Ιουλίου 2021 και αφού η Νομική Υπηρεσία προέβη προηγουμένως σε διαπιστώσεις ότι τα αδικήματα που αφορούν σε εμπρησμό, άναμμα φωτιάς, πρόκληση πυρκαγιάς και άλλα συναφούς φύσεως αδικήματα βρίσκονται διάσπαρτα σε σειρά νομοθεσιών, με κάποιες από τις εν λόγω αξιόποινες συμπεριφορές να αλληλοκαλύπτονται, με διαφορετικές μάλιστα ποινές σε κάποιες περιπτώσεις.
Σημειώνεται πως «πολύ σημαντικό κρίνεται επίσης το θέμα της θέσπισης ποινικού αδικήματος αυστηρής ευθύνης για ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές, λ.χ. καψάλισμα ή χρήση μηχανημάτων που προκαλούν φωτιά, το οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε όπως συμπεριληφθεί στα τροποποιητικά νομοσχέδια.
Στη σύσκεψη, πέραν από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Ζανέττου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Αντρέας Γρηγορίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και λειτουργοί των αρμόδιων υπηρεσιών.
Πηγή: ΚΥΠΕ